ANOA

(Bubalus depressicornis)

najmniejszy bawół z rodziny krętorogich; zamieszkuje wyłącznie górskie, wilgotne lasy na Celebes; dł. głowy i tułowia do 1,6 m, wys. w kłębie 60-100 cm, waga 150-300 kg, rogi proste (dł. ok. 25 cm), ubarwienie ciemnobrunatne lub czarne; w miocie 1-2 młodych; gat. zagrożony wytępieniem.

Reklama

Podobne hasła:

  • BAWOŁY, grupa masywnie zbudowanych...

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama