BAWOŁY

Reklama

grupa masywnie zbudowanych przeżuwaczy z rodziny krętorogich; ssaki zaliczane do 2. rodzajów: Bubalus i Syncerus; zamieszkują bagniste lasy lub sawanny Afryki i płd. Azji; w okresach suszy wędrują stadami w poszukiwaniu wody; rogi dużych rozmiarów; B. AFRYKAŃSKI (Syncerus caffer) - 3 podgatunki: sudański, długo- i krótkorogi; występuje w stadach do 2000 osobników, na płd. od Sahary; dł. do 2,5 m, dł. ogona do 1 m, wys. w kłębie do 1,7 m, waga do 900 kg; ubarwienie brunatne lub czarne; szybko biega, do 55 km/godz.; żyje w symbiozie z ptakami wyjadającymi mu pasożyty skórne; agresywny, może być niebezpieczny dla człowieka; ob. coraz rzadszy; B. INDYJSKI, arni (Bubalus arnee) - zamieszkuje stadami (10-20 osobników) nadrzeczne dżungle płd.-wsch. Azji; znaczną część czasu spędza w wodzie, dobrze pływa; dł. ciała do 3 m, ogona do 1 m, wys. w kłębie do 1,8 m, waga do 1000 kg; owłosienie krótkie, rzadkie, w kolorze czarnym lub brunatnym; gat. zagrożony; B. DOMOWY (Bubalus bubalis) - udomowiona przed 4000 lat forma b. ind.; wys. do 1,5 m, waga krów do 600 kg; dostarcza mięsa, mleka (do 1500 kg rocznie), skór i rogu (do wyrobu galanterii); zwierzę pociągowe i juczne; hodowany w płd. Azji, płn. Afryce i płd. Europie (Płw. Bałkański, Węgry, Włochy); do b. zalicza się także anoa i tamarau.

Powiązane hasła:

ORISA, ARNI, ETIOPSKA KRAINA, JAWA, EDWARDA JEZIORO, ANOA, KARNATAKA

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama