BARIBAL

niedźwiedź czarny (Ursus americanus)

drapieżny ssak z rodziny niedźwiedziowatych; zamieszkuje lasy Ameryki Płn., zwł. Kanady, Alaski, Gór Skalistych, ob. gł. na terenach parków narodowych; dł. ciała do 1,8 m, ogona ok. 12 cm, waga do 150 kg; sierść czarna, lśniąca, rzadziej brązowa lub beżowa; dobrze wspina się po drzewach; zapada w lekki sen zimowy (śpi w jamach, jaskiniach); wszystkożerny; samica rodzi co 2 lata 2-3 młode; łagodny, tylko wyjątkowo podrażniony może zaatakować człowieka.

Reklama

Powiązane hasła:

URSUS AMERICANUS, NIEDŹWIEDZIE, NIEDŹWIEDŹ CZARNY, JASPER, OKEFENOKEE

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama