NIEDŹWIEDZIE

(Ursidae)

Reklama

rodzina stopochodnych ssaków z rzędu drapieżnych, 8 gat.; budowa ciała masywna; obfite owłosienie; długie, niewysuwalne pazury; wszystkożerne; gł. nocny tryb życia; w regionach płn. (z wyjątkiem n. polarnego) zapadają w płytki sen zimowy; legowiska budują pod wywróconymi drzewami, w szczelinach skał, dziuplach (n. himalajski); gdzie po 6-9 miesiącach ciąży rodzą się młode, 1-4 w miocie; najpospolitszy N. BRUNATNY (Ursus arctos), w kilku podgat. zamieszkuje płn. obszary Eurazji i Ameryki Płn. (grizli, n. alaskański - największy żyjący drapieżnik lądowy), dł. od 1,2 do ponad 3 m, masa ciała od 100 do ponad 1000 kg, dł. życia ok. 50 lat; w Europie, mimo dość wczesnego objęcia ochroną, przetrwał tylko w Karpatach (m.in. w Polsce); N. POLARNY (Thalarctos maritimus) o czarnej skórze i białym owłosieniu, palce do połowy spięte błoną, świetnie pływa, odżywia się gł. mięsem (fok, ryb, ptaków); N. HIMALAJSKI (Selenarctos thibetanus) czarny lub czerwonobrunatny z białą plamą w kształcie litery V na piersi, dł. ciała 1,2 - 1,8 m, duże uszy; zamieszkuje lasy od Hindukuszu po Japonię; N. MALAJSKI (Helarctos malayanus), dł. ciała ok. 1,2 m, czarny, z żółtą plamą na piersi, zamieszkuje Półwysep Indochiński, Borneo, Sumatrę; N. CZARNY baribal, i wargacz; w plejstocenie żył w Europie N. JASKINIOWY (Ursus spelaeus); znacznie większy od współcz.; liczne jego szczątki odkryto m.in. w Jaskini Nietoperzowej k. Ojcowa.

Powiązane hasła:

GRIZLI, ZWIERZYNA, MAGURSKI PARK NARODOWY, KAMPINOSKA PUSZCZA, JASPER, ANDY, WOŁOSZYN, LUDOJAD, URSIDAE, PALEARKTYKA

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama