BIRUANG

niedźwiedź malajski (Helarctos malayanus)

najmniejszy z niedźwiedzi; zamieszkuje lasy Płw. Malajskiego, Birmy, Tajlandii, Borneo i Sumatry; dł. do 1,4 m, wys. do 70 cm, waga do 65 kg; futro czarne, z pomarańczowożółtą plamą na piersi; doskonale wspina się po drzewach; aktywny nocą; żywi się owocami i drobnymi bezkręgowcami (np. pszczołami, termitami); nie zapada w sen zimowy; po ok. 200-dniowej ciąży samica rodzi dwoje młodych.

Reklama

Powiązane hasła:

helarctos malayanus, NIEDŹWIEDŹ MALAJSKI

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama