BONOBO

szympans karłowaty (Pan paniscus)

najmniejszy gat. małp człekokształtnych; zamieszkuje lasy nad rzeką Kasai w Zairze (Demokratyczna Rep. Konga); żyje w niewielkich grupach; śpi w gniazdach budowanych na wys. 20-30 m; mniejszy od szympansa: wys. do 100 cm, waga do 50 kg; czoło wysokie, pysk czarny, powieki i wargi lekko czerwone, zęby niewielkie (podobne do ludzkich); żywi się owocami, owadami i rybami; jako jedyny, oprócz człowieka gat. ssaków naczelnych, kopuluje w pozycji leżącej, przy czym partnerzy są do siebie odwróceni twarzami, a samica dodatkowo trzyma samca za ramiona; uznawany za inteligentniejszego od szympansa zwyczajnego; gat. odkryty dopiero 1928, ob. uznawany za zagrożony.

Reklama

Powiązane hasła:

PAN PANISCUS, SZYMPANS KARŁOWATY

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama