BURUNDUK

(Eutamias sibiricus)

gryzoń z rodziny wiewiórek; zamieszkuje lasy płn.-wsch. Europy i Azji; dł. ciała do 27 cm, ogona do 18 cm; ubarwienie szarobrunatne z podłużnymi, jasnymi pasami; żywi się nasionami (gł. limby) i owadami; pokarm na zimę gromadzi w norach pod korzeniami drzew; pośredni żywiciel wirusa wywołującego kleszczowe zapalenie mózgu u człowieka.

Reklama

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama