JAGUAR

(Panthera onca)

Reklama

drapieżnik z rodziny kotów; dł. ciała do 2 m, ogona do 75 cm (po tygrysie i lwie trzeci wielkością wśród kotów); maść rudożółta w czarne cętki; prowadzi nocny tryb życia, poluje na większe kręgowce, atakuje bydło hodowlane; zamieszkuje Amerykę od płn. Argentyny po płn. Meksyk; uważany za bóstwo przez Indian, zagrożony wyniszczeniem.

Powiązane hasła:

PANTHERA ONCA, LEYLAND, KOTOWATE, ANDY

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama