KAPIBARA

(Hydrochoerus hydrochaeris)

Reklama

największy spośród gryzoni; dł. ciała ponad 1 m, wys. ok. 0,5 m, masa ciała do 50 kg; prowadzi ziemnowodny tryb życia, dobrze pływa, chód ociężały; roślinożerna, szkodnik plantacji; zamieszkuje nawodne lasy Ameryki Południowej.

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama