MORŚWIN

(Phocaena phocaena)

ssak, waleń z rodziny morświnów, podrzędu zębowców; dł. do 1,8 m, waga do 65 kg; kształt torpedy, płetwy krótkie, wąskie, pysk tępo zakończony; żywi się rybami; żyje pojedynczo lub w małych grupach; ciąża trwa 9-10 miesięcy; występuje w wodach przybrzeżnych płn. Atlantyku i Pacyfiku, sporadycznie spotykany na Bałtyku, wg oskarżeń państw skandynawskich, z winy Polski, której rybacy stosują tzw. dryfujące pławnice, czyli zakazane w innych krajach UE sieci do połowu łososia i troci, rozciągające się na dł. nawet 20 km i głęb. 8 m, do których wpada wszystko, co żyje.

Reklama

Powiązane hasła:

WALENIE, ZĘBOWCE, PHOCAENA PHOCAENA, POLSKA. WARUNKI NATURALNE. ŚWIAT ZWIERZĘCY, DELFINY

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama