OWCE

(Ovis)

Reklama

zwierzęta z rodziny krętorogich; łącznie z kozami tworzą podrodzinę Caprinae; kilka gat.; zamieszkują górzyste obszary półkuli płn.; od kóz różnią się dodatkowymi gruczołami ocznymi oraz pierścieniowatymi, u samców ślimakowato skręconymi rogami i brakiem brody; do o. należą m.in. O. DZIKA (O. ammon) - zw. niekiedy o. stepową lub urialem; dł. ciała ok. 2 m, ogona do 13 cm; wys. w kłębie do 1,2 m; samice mniejsze; u samców wielkie, spiralnie skręcone rogi - do 1,9 m dł., u samic krótsze - do 30 cm dł.; zwierzę górskie; występuje gł. w Azji; przodek o. domowej; O. KANADYJSKA (O. canadiensis) - występuje w zach. części Ameryki Płn.; w wielu okolicach wytrzebiona; O. ŚNIEŻNA (O. nivicola) - spokrewniona z o. kanadyjską, zamieszkuje w górach wsch. i środk. Syberii.

Powiązane hasła:

CAKLE, TŁUSZCZOPOT, MUFLON, OVIS CANADIENSIS, FUTERKOWE ZWIERZĘTA, SMUSZKA, ŚWINIARKA, OVIS, OVIS NIVICOLA, WEŁNA

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama