PUMA

kuguar (Felis concolor)

Reklama

duży drapieżnik z rodziny kotów; zamieszkuje Amerykę Płn. i Płd.; tułów wydłużony, sprężysty, mocny, dł. do 1,2 m, ogon dł. do 80 cm, ciężar do 105 kg; największe okazy zamieszkują Patagonię, najmniejsze Andy; mała głowa; przednie kończyny 5-, tylne 4-palczaste; miękkie, krótkie futro, barwy płowobrązowej, na wargach - białej; nocny tryb życia, dzień przesypia w zaroślach lub wysokiej trawie; poluje gł. na jelenie, antylopy, ostronosy; nie zjedzone resztki zdobyczy chowa; ciąża trwa ok. 90-93 dni; rodzi 1-4 ślepych młodych, którymi matka opiekuje się przez ok. 2 lata.

Powiązane hasła:

KUGUAR, ANDY, KOTOWATE, LOS GLACIARES, EVERGLADES, FELIS CONCOLOR, ZION

Podobne hasła:

  • puma, przyglądać się zwinnej...
  • puma, „ogólnie o nauczycielce”...
  • PUMA-JUMCO, jezioro w płd.-zach.(...)

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama