Reklama

krzepnięcie

przejście krwi ze stanu płynnego w skrzep. Polega na serii reakcji enzymatycznych zachodzących w efekcie zetknięcia krwi z uszkodzonymi tkankami (tzw. kaskada krzepnięcia). W pierwszym etapie k., na skutek kontaktu krwi z powietrzem lub płynem tkankowym, z trombocytów zostaje uwolniony enzym - tromboplastyna. Tromboplastyna aktywizuje syntetyzowane w wątrobie białko osocza, protrombinę. W obecności jonów wapnia i białek, zw. akceleratorami, protrombina przechodzi w trombinę. Trombina i jony wapnia powodują przejście obecnego w osoczu białka, fibrynogenu, w fibrynę. W ostatnim etapie k. z włókienek fibryny powstaje skrzep, w którym unieruchomione zostają elementy morfotyczne krwi. K. ma istotne znaczenie biologiczne. Chroni organizm przed nadmierną utratą krwi. Czynnikiem hamującym k. jest występujący w wątrobie ssaków polisacharyd, heparyna.

Reklama

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama