Reklama

kwasy tłuszczowe

węglowodory o wzorze ogólnym CH3(CH2)nCOOH. Odznaczają się wzrastającą (wraz z wydłużaniem się łańcucha węglowego) nierozpuszczalnością w wodzie. Stanowią główny, obok glicerolu, element budulcowy tłuszczów. K.t. mogą być nasycone (gdy atomy węgla w łańcuchu połączone są wiązaniami pojedynczymi) lub nienasycone (gdy w łańcuchu występuje jedno lub więcej wiązań podwójnych). W organizmach żywych syntetyzowane są z jednostek dwuwęglowych, przeważnie w retikulum endoplazmatycznym. Substancję prekursorową do syntezy k.t. stanowi acetylo-CoA. K.t. są rozkładane w mitochondriach, w ciągu reakcji enzymatycznych, na jednostki dwuwęglowe związane z acetylo-CoA. K.t., które nie są syntetyzowane w organizmie w wystarczających ilościach i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem, określane są mianem egzogennych k.t. Do k.t. należą m.in. kwas stearynowy i kwas linolowy.

Reklama

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama