grupa związków chem., pochodnych kwasu cholanowego, mających przy pierścieniu jedną lub kilka grup OH; występują obficie w żółci, związane z glicyną (kwas glikocholowy) lub z tauryną (kwas taurocholowy); przechodzą z pęcherzyka żółciowego do jelita; obniżają napięcie powierzchniowe, emulgują tłuszcze w jelicie, ułatwiając ich wchłanianie (umożliwiają tym samym wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach), ułatwiają również wchłanianie kwasów tłuszczowych; najważniejsze k.ż. to kwas cholowy, dezoksycholowy i chenodezoksycholowy.
STERYDY, ŻÓŁĆ, ŻÓŁCIOTWÓRCZE ŚRODKI, CHOLOWY KWAS, CHOLESTEROL, CHOLEINOWE KWASY, BERGSTRÖM Sune, PETTENKOFER, WIELAND
- kwasy żółciowe, kwasy karboksylowe z...
- żółć, zielona lub żółtozielona...
- ŻÓŁĆ, wydzielina komórek wątrobowych,...