nauka o bakteriach (i organizmach bakteriopodobnych), dział mikrobiologii; zajmuje się budową, właściwościami, czynnościami, sposobem życia, klasyfikacją, genetyką, ekologią bakterii, oraz ich znaczeniem dla człowieka, zwierząt i roślin; rozróżniamy b. ogólną (traktującą o budowie, rozwoju, fizjologii i biochemii bakterii), b. lekarską (mówiącą o bakteriach wywołujących choroby ludzi), b. weterynaryjną, sanitarną, rolniczą, glebową, wodno-ściekową i przemysłową (zajmującą się wykorzystaniem bakterii w przem. farmaceutycznym i spoż.); działem b. jest także systematyka bakterii; podstawy b. stworzył w XIX w. L. Pasteur, a także: F. Cohn (klasyfikacja), R. Koch, P. Ehrlich, E. Behring, M. Beijerinck, w Polsce R. Weigl, O. Bujwid, L. Cienkowski, A. Prażmowski.
- SPORA, (biol. 2)
- Koch Robert, (1843-1910)
- BABES Victor, (1854-1926)