rodzina warszawskich cukierników i fabrykantów, właścicieli wytwórni czekolady i słodyczy; KAROL ERNEST (1813-1902) - piekarz pochodzenia niem., 1851 otworzył w Warszawie cukiernię, z czasem rozbudowaną w fabrykę czekolady i słodyczy; EMIL (1841-1919) - syn Karola Ernesta, 1872 przejął fabrykę, urozmaicił i zwiększył jej produkcję, 1908 nadał firmie rodzinnej status spółki pn. E. Wedel i syn; JAN (1874-1960) - syn Emila, chemik, 1927 przekształcił fabrykę w spółkę akcyjną, wybudował nowy zakład na Pradze; przed II wojną świat. w zakładach Wedla pracowało ok. 1200 pracowników, wytwarzano 3,5 tys. t wyrobów czekoladowo-cukierniczych eksportowanych do wielu krajów; rozwinięto sieć sklepów firmowych, m.in. w Paryżu; od 1945 fabryka (mocno zniszczona w okresie wojny) pod zarządem państwowym, 1949 znacjonalizowana (Zakłady Przem. Cukierniczego im. 22 Lipca d. E. Wedel); 1991 powrót do dawnej nazwy i prywatyzacja (spółka akcyjna) z dominującą pozycją amer. koncernu Pepsi Co., który 1998 skupił wszystkie akcje Wedla, by wkrótce odsprzedać je firmie Cadbury.
- WEDEL, Artem Ł., także Wedelski...
- EUHEMERYZM, teoria religioznawcza...
- HOSTIA, w chrześcijaństwie...