ANDO

Momofuku (1910-2007)

przedsiębiorca jap., wynalazca zupek błyskawicznych (tzw. zupki chińskie); urodzony na Tajwanie (będącym pod jap. okupacją), w 1933 przeniósł się do Kioto, gdzie podjął studia ekonomiczne na uniw. Ritsumeikan; początkowo zainwestował w fabrykę tekstylną, później sprzedawał części do silników i skarpety, pełnił funkcję prezesa towarzystwa kredytowego; skazany na 2 lata więzienia za przestępstwa podatkowe (fundowanie stypendiów naukowych dla studentów traktowane było jako forma unikania podatków); w 1948 założył przedsiębiorstwo Nissin Food Products, które początkowo zajmowało się wyłącznie produkcją soli; w 1958 wypuścił na rynek jap. pierwsze zupki błyskawiczne o smaku kurczaka (Chikin Ramen), których głównym składnikiem był specjalnie przygotowany makaron – zawartość torebki wystarczyło przesypać do miski i zalać wrzątkiem, a po 5 minutach otrzymywało się gotowe danie (makaron jest jednym z podstawowych dań w kuchni jap.); w 1971 rozpoczął sprzedaż zupek w styropianowych kubkach – tzw. Cup Noodles (dzięki czemu nie potrzeba było używać naczyń); firma Nissin przekształciła się w przedsiębiorstwo międzynarodowe o wartości 3 mld dol., w samym 2005 zostało zjedzonych ma świecie 86 mld porcji zupek błyskawicznych; Japończycy uznali makaronowe dania błyskawiczne za najważniejszy jap. wynalazek XX wieku (przed walkmanem firmy Sony); M.A. został w 2002 odznaczony przez jap. cesarza Orderem Wschodzącego Słońca 2. klasy (drugim po Orderze Chryzantemy najważniejszym odznaczeniem japońskim).

Reklama

Podobne hasła:

  • Andy, pasma Andów: Andy Patagońskie,...
  • ANDA, Imię żeńskie, zdrobniała...
  • Andy, pasmo górskie wzach.(...)

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama