CZEKOLADA

wyrób przem. cukierniczego sporządzony z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego i cukru pudru oraz dodatków (w zależności od rodzaju cz.): mleka w proszku, orzechów, waniliny, kawy, rodzynków, cynamonu i in.; wysoka zawartość tłuszczów (zwykle ponad 30%) i cukru (30-50%) powoduje, że wartość odżywcza cz. jest b. wysoka (21-25 kJ na 100 g); popularny smakołyk używany także jako składnik pożywienia ludzi pracujących w trudnych warunkach lub w sytuacjach wymagających znacznych wydatków energii (w wojsku, sporcie, marynarce, wyprawach himalajskich); u genezy cz. stoją wyroby kulinarne Indian ze zmielonych ziaren kakaowca z rozmaitymi dodatkami roślinnymi, następnie - po sprowadzeniu tego ziarna do Europy przez H. Cortčsa - gorący i aromatyczny napój opracowany przez mnichów hiszpańskich, popularny przed rozpowszechnieniem herbaty i kawy, obecnie częściowo wyparty z użycia przez mniej kaloryczne kakao.

Reklama

Powiązane hasła:

KAJMAK, KAKAOWE MASŁO

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama