Tadeusz (1886-1955)
artysta ceramik; studia w ASP w Krakowie i w Szkole Techniczno-Ceramicznej w Hohr k. Koblencji w Niemczech; w okresie międzywojennym dyr. wytwórni ceramiki (Drohobycz, Chodzież), zał. i kierownik szkoły ceramicznej w Krakowie-Podgórzu, potem kierownik szkoły ceramicznej w Strumieniu k. Cieszyna; po 1945 działał w Bolesławcu (Dolny Śląsk), gdzie uruchomił kilka wytwórni ceramicznych oraz przygotował zaczątki przyszłej szkoły ceramicznej i muzeum ceramiki w Bolesławcu; twórca ceramiki artyst. z różnych tworzyw (fajans, kamionka, glinki żelaziste szkliwione), opracował recepty różnych szkliw.
- SZAFRAN, krokus ( Crocus )
- SPOŻYWCZE BARWNIKI, naturalne (pochodzące...
- KORZENNE PRZYPRAWY, produkty spożywcze smakowo-zapachowe...