AGAR

agar-agar

podobny do żelatyny produkt pozyskiwany ze ścian komórkowych krasnorostów (najczęściej z gat. Gelidium i Gracilaria) występujących w O. Indyjskim i zach. Pacyfiku; używany jako składnik pożywek bakteryjnych, w przem. spoż. (desery, galaretki, do produkcji konserw mięsnych, jako czynnik klarujący w produkcji wina), farmaceutycznym i kosmetycznym; produkowany gł. w Japonii, USA, Australii, Nowej Zelandii i Rosji; substancja bezsmakowa i bezzapachowa, nierozpuszczalna w zimnej wodzie, szybko rozpuszczalna w gorącej (powyżej 42°C).

Reklama

Powiązane hasła:

AGAR-AGAR, PODŁOŻA BAKTERYJNE, GALARETÓWKA, BAKTERYJNE NAWOZY, PRZECZYSZCZAJĄCE LEKI

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama