agrochemia
dyscyplina zaliczana do nauk roln., zajmująca się badaniem żyzności gleby, nawozami i wpływem nawożenia; dawniej w zakres ch.r. wchodziły również badania z zakresu odżywiania roślin i zwierząt, gleboznawstwa, przem. spoż. i in., obecnie tworzące samodzielne dyscypliny nauk rolniczych; ch.r. przez badanie m.in. nawozów mineralnych i org., metod ich stosowania (chemizacja rolnictwa) oraz zawartości roślinnych składników pokarmowych i mikroelementów w glebach, przyczynia się do podnoszenia produkcyjności gleb i osiągania wysokich i jakościowo właściwych plonów; oprócz metod chem. stosuje się w ch.r. również metody fiz.: izotopowe, spektrograficzne.
AGROCHEMIA, CICHOCKI Teofil, LEIBIG, AGROTECHNIKA
- BEŁZA Józef, (1805-1888)
- DOMINIK Walenty, (1891-1944)
- KOSIŃSKI, Ignacy (1874-1940)