zmniejszanie się stopnia dyspersji układu koloidalnego w wyniku łączenia się cząstek substancji rozproszonej w większe agregaty; k. zolu może prowadzić do wytrącania osadu lub wzrostu jego lepkości (tzw. żelatynowanie); k. może być odwracalna (koagulat poddany peptyzacji przechodzi w zol) lub nieodwracalna (np. denaturacja białek); może być wywołana elektrolitem zmniejszającym potencjał elektrokinetyczny cząstek, koloidem o ładunku przeciwnym, naświetlaniem promieniowaniem jonizującym, ogrzewaniem (np. ścinanie się białka), działaniem mechanicznym (mieszanie, wytrząsanie), dodaniem środków odwadniających (dehydratacja, desolwatacja), odparowaniem lub wymrażaniem ośrodka dyspersyjnego.
DENATURACJA BIAŁKA, STRUKTUROTWÓRCZE NAWOZY, SYNEREZA, OCZYSZCZALNIA ŚCIEKÓW FIZYKO-CHEMICZNA, LIOFOBOWE KOLOIDY, ELEKTROKOAGULACJA, BROWNA RUCHY, DIATERMIA, PEPTYZACJA, WAPNOWANIE GLEB
- koagulacja, łączenie się cząstek...
- koagulacja kropel, opadu powstawanie.
- HEVEA, (łac.) .