Reklama

KOAGULACJA

zmniejszanie się stopnia dyspersji układu koloidalnego w wyniku łączenia się cząstek substancji rozproszonej w większe agregaty; k. zolu może prowadzić do wytrącania osadu lub wzrostu jego lepkości (tzw. żelatynowanie); k. może być odwracalna (koagulat poddany peptyzacji przechodzi w zol) lub nieodwracalna (np. denaturacja białek); może być wywołana elektrolitem zmniejszającym potencjał elektrokinetyczny cząstek, koloidem o ładunku przeciwnym, naświetlaniem promieniowaniem jonizującym, ogrzewaniem (np. ścinanie się białka), działaniem mechanicznym (mieszanie, wytrząsanie), dodaniem środków odwadniających (dehydratacja, desolwatacja), odparowaniem lub wymrażaniem ośrodka dyspersyjnego.

Reklama

Powiązane hasła:

DENATURACJA BIAŁKA, STRUKTUROTWÓRCZE NAWOZY, SYNEREZA, OCZYSZCZALNIA ŚCIEKÓW FIZYKO-CHEMICZNA, LIOFOBOWE KOLOIDY, ELEKTROKOAGULACJA, BROWNA RUCHY, DIATERMIA, PEPTYZACJA, WAPNOWANIE GLEB

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama