Reklama

SODU CHLOREK

sól kuchenna, NaCl

biała substancja krystaliczna; temp. topn. 801°C, temp. wrz. 1413°C; w przyrodzie występuje jako minerał halit, tworząc złoża pn. soli kamiennej, w wodach morskich i mineralnych (solankach), a także w organizmach żywych; wydobywany służy gł. jako środek konserwujący i spożywczy (1/3 produkcji), także do produkcji barwników, w przem. garbarskim i szklarskim oraz do wysalania związków org., w chłodnictwie (zmieszany z lodem tworzy mieszaninę oziębiającą do temp. -21°C), w lecznictwie (fizjologiczny roztwór soli - 0,9% roztwór NaCl, izotoniczny z płynami ustrojowymi).

Reklama

Powiązane hasła:

SÓL KUCHENNA, SOLE, SÓL KAMIENNA, LABARRAQUE, ELEKTROLITY, BAUMÉGO SKALA, CHLOROWODÓR, FIZJOLOGICZNY ROZTWÓR, KRIOHYDRAT, DEKSTRAN

Podobne hasła:

  • CHLORKI, związki chem. zawierające...
  • VICHY SÓL, mieszanina chlorków,...
  • SOLE, związki chem. o ogólnym...

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama