dextran macrodex
rodzina polisacharydów złożona głównie z jednostek a, D - glukopiranozowych połączonych w łańcuch węglami 1 >> 6, w znacznej części rozgałęzionych; wytwarzany przez niektóre bakterie typu Leuconostoc i Streptococcus podczas hodowli na pożywce bogatej w sacharozę; biały lub lekko żółtawy proszek bez zapachu i smaku, łatwo rozpuszczalny w wodzie, stosowany w przem. spożywczym. D. o masach molowych 40000, 60000 i 70000 w postaci 6% roztworu w fizjologicznym roztworze chlorku sodowego stosowane są jako uzupełniacze plazmy krwi w przypadkach ciężkich poparzeń, zapaści powstrząsowej lub wykrwawień; d. służy ponadto do protekcji nerek, wątroby, i rogówek ocznych; w oparciu o usieciowany d. otrzymuje się żel (SephadexR), na bazie którego wytwarzane są aniono- i kationowymienne jonity służące m.in. do oczyszczania protein i hormonów; anionowymienna postać d. podawana doustnie obniża zawartość cholesterolu we krwi.