podstawowa jednostka klasyfikacyjna w systematyce organizmów żywych (zwierząt, roślin, bakterii); każdy g. wyróżniają swoiste cechy morfologiczne, fizjologiczne, biochemiczne, zachowanie się itp.; organizmy wewnątrz g. mogą się swobodnie krzyżować, natomiast krzyżowanie międzygatunkowe jest na ogół nieskuteczne (działają różne mechanizmy regulacji rozrodczej); g. nie są stałe, gdyż procesy ewolucji w ciągu pokoleń prowadzą do różnicowania się populacji danego g., powstawania nowych form zw. rasami lub podgatunkami; w miarę trwania tego procesu mogą wyodrębnić się nowe, pokrewne g.; istniejące zatem w danym czasie i przestrzeni g. są jedynie etapem ewolucyjnego rozwoju organizmów; nazwa g. składa się z dwóch członów, przy czym pierwszy jest nazwą rodzaju; wyższą od g. jednostką systematyczną jest właśnie rodzaj, niższą - podgatunek.
GATUNEK
Słownik pojęć
KAPUCYNKI, KAJENNA, LINNÉ, KADZIDŁOWIEC, JĘTKI, GATUNKI WYMIERAJĄCE, JAŁOWOŚĆ, DEGENERACJA, DIFFERENTIA SPECIFICA, JASKIER