najszersza część , łącząca przełyk z dwunastnicą; stanowi przejściowy zbiornik i miejsce częściowego trawienia pokarmu. W ż. wyróżnia się dno, trzon oraz część wpustową z wpustem (miejsce przejścia przełyku w żołądek) i część odźwiernikową, z odźwiernikiem łączącym ż. z dwunastnicą; ściany ż. zbudowane są z kilku warstw: błony śluzowej, podśluzowej, mięśniowej i surowiczej (położona najbardziej zewnętrznie); w błonie śluzowej ż. znajdują się liczne gruczoły żołądkowe wydzielające sok żołądkowy, będący mieszaniną kwasu solnego, wody, pepsynogenu i śluzu; ponadto komórki wewnątrzwydzielnicze znajdujące się w błonie śluzowej wytwarzają gastrynę; błonę mięśniową tworzą trzy warstwy mięśni, których skurcze warunkują okresowe ruchy perystaltyczne, powodujące mieszanie i rozcieranie masy pokarmowej oraz przesuwanie jej do dwunastnicy. Ż. jest unerwiony przez włókna nerwowe autonomicznego układu nerwowego. W ż. pod wpływem soku żołądkowego następuje dalszy proces trawienia pokarmów (zapoczątkowany w jamie ustnej); najczęstszą chorobą ż. jest ostry nieżyt (najczęściej wynik błędu dietetycznego lub zatrucia), objawiający się nudnościami, wymiotami, biegunką oraz bólami w okolicy żołądka; równie często występuje przewlekły nieżyt ż., przebiegający z nadkwaśnością lub niedokwaśnością soku żołądkowego, oraz choroba wrzodowa ż.; rzadsze są rak ż., zwężenie odźwiernika czy rozstrzeń żołądka.
- żołądek, płukanie żołądka,...
- żołądek, położony za przełykiem...
- żołądek poszedł do domu, ‘chce mi się jeść’...