WARANY

(Varanidae)

Reklama

rodzinajaszczurek; 32 gat. wyst. w Afryce, Azji i Australii; żyją w bardzo różnych warunkach - na pustyniach, nad brzegami mórz i rzek (prowadząc półwodny tryb życia), na drzewach; dł. 20-300 cm; mocna, krępa budowa ciała; długa szyja, duża głowa z charakterystycznym dwuczęściowym językiem (mięsista gruba pochwa i wysuwana z niej cienka, rozdwojona końcówka); długi, spłaszczony, służący do obrony i ataku ogon (nie odrasta jak u wielu innych gat. jaszczurek); grube, mocne, zakończone pazurami odnóża; niektóre gat. posiadają zdolność biegania na tylnych kończynach; jajorodne; drapieżniki: żywią się bezkręgowcami i kręgowcami, mogą być groźne nawet dla człowieka; czasami atakują zwierzęta hodowlane; większe osobniki były obiektem polowań dla cennej skóry, mięsa i jaj; ob. chronione; m.in. w. z Komodo (zagrożona wyginięciem największa żyjąca jaszczurka świata o dł. ok. 3 m i wadze 150 kg), indyjski (dł. do 1,5 m), karłowaty (dł. do 20 cm; wyst. w Australii), paskowany (dł. do 2,5 m), nilowy (dł. do 1,7 m), szary (dł. do 1,3 m; niezwykle zwinny i skoczny), stepowy, szmaragdowy; do rodziny w. nie zalicza się w. amerykańskich (teidów) i w. głuchego z Borneo (potomka wymarłych 100 mln lat temu gadów morskich).

Powiązane hasła:

JASZCZURKI, VARANIDAE, TEIDY, OKO CIEMIENIOWE

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama