FENEK

(Fennecus zerda)

najmniejszy drapieżnik z rodziny psów; dł. głowy i tułowia do 40 cm, ogon 18-30 cm; ciężar ok. 1,5 kg; odznacza się ogromnymi uszami; sierść miękka, puszysta, bladobrązowa lub kremowa, zawsze jaśniejsza po stronie brzusznej; zakończenie ogona czarne; zamieszkuje suche i pustynne rejony Płw. Arabskiego i Afryki Płn.; prowadzi nocny tryb życia; żywi się drobnymi gryzoniami, jajami, ptakami, jaszczurkami i owadami, zwł. szarańczą; wytrzymały na brak wody; żyje ok. 12 lat.

Reklama

Powiązane hasła:

FENNECUS ZERDA, PSY, LISY

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama