CUKROWNICTWO

jedna z najważniejszych gałęzi przemysłu rolno spożywczego, obejmująca produkcję cukru z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej; c. z trzciny cukrowej, znane od starożytności, rozwija się w krajach podzwrotnikowych; c. buraczane rozwija się w Europie na obszarze uprawy buraka cukrowego; pierwsza cukrownia buraczana powstała 1802 w Konarach na Dolnym Śląsku; ob. do najstarszych czynnych cukrowni buraczanych należą: cukrownia "Częstocice" w Ostrowcu Świętokrzyskim (1826) i cukrownia Guzów w woj. mazowieckim (1830); do najnowocześniejszych w Polsce zalicza się cukrownie w Krasnymstawie, Ropczycach, Werbkowicach i Łapach.

Reklama

Powiązane hasła:

GRZYBOWSKI, JOGYAKARTA, WYSŁODKI, DEFEKACJA

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama