Reklama

KISZONKI

pasze soczyste, zakonserwowane przez kiszenie rozdrobnionej i ubitej masy roślinnej; do produkcji k. używane są: zielonki, gł. bogate w cukry (kukurydza), ziemniaki surowe i parowane, niektóre odpadki przem. roln. (np. wysłodki buraczane, wywar i wycierka ziemniaczana); do zakiszania pasz stosuje się szczelne zbiorniki (silosy), w których k. można przechowywać nawet kilka lat, stosy naziemne lub pokrowce foliowe; fermentacja trwa od 2-3 tygodni (kukurydza, sorgo) do 2-3 miesięcy (rośliny motylkowate); zakiszanie umożliwia korzystanie w ciągu całego roku z pasz występujących okresowo w nadmiarze (np. liście buraczane) lub konserwowanie zielonek, gdy warunki atmosferyczne utrudniają ich suszenie. K., zachowujące karoten i część witamin, mają duże wartości odżywcze i korzystne właściwości dietetyczne, zastępują w zimie pasze zielone, zwł. w hodowli bydła mlecznego i opasowego.

Reklama

Powiązane hasła:

PASZA, KISZENIE, PASTEWNE ROŚLINY

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama