Reklama

PASZA

produkty pochodzenia roślinnego, zwierzęcego i mineralnego oraz produkty syntetyczne, mające zastosowanie w żywieniu zwierząt; decydująca dla uznania danego produktu za p. jest odpowiednia zawartość składników pokarmowych (białka, węglowodanów, tłuszczów, związków mineralnych i witamin) w formie przyswajalnej dla zwierząt; poszczególne p. mają zróżnicowany skład chem. i wynikającą z tego różną wartość pokarmową; ze względu na właściwości fizjologiczne p. dzieli się na: p. o tkankach żywych (zielonki, ziarna zbóż, nasiona roślin strączkowych, korzenie i bulwy), p. o tkankach martwych (kiszonki, siano, słoma i plewy) oraz p. o tkankach martwych i zmiennych właściwościach chem. (śruty poekstrakcyjne, wysłodki buraczane, melasa, wycier ziemniaczany - tzw. pulpa); z uwagi na skład chem. rozróżnia się p.: wysokobiałkowe (np. mączka z krwi i mięsa), węglowodanowe (ziemniaki) i włókniste (słoma i plewy); ze względu na pochodzenie - p. roślinne i zwierzęce; w praktyce utrwalił się podział na p. objętościowe soczyste (zawierają 70-90% wody, np. zielonki), objętościowe suche (do 15% wody, np. słoma), treściwe (np. ziarna zbóż), mineralne i specjalne (m.in. mieszanki mineralne, kreda pastewna); w p. objętościowych - 1 kg odpowiada wartości pokarmowej poniżej, a w p. treściwych - powyżej 0,7 jednostki pokarmowej owsianej; w celu zwiększenia wartości odżywczej p. stosuje się rozmaite zabiegi, np. moczenie, ługowanie, parowanie, zakiszanie, słodowanie; pierwsza wytwórnia pasz przemysłowych w Polsce powstała 1947 w Kutnie.

Reklama

Powiązane hasła:

ZIELENICE, ENERGETYCZNA WARTOŚĆ POKARMÓW, OPUNCJA, NUBIA, KWASZONKI, OLEJOWIEC, JASŁO, PASZOZNAWSTWO, BASZA, OLEISTE ROŚLINY

Podobne hasła:

  • pasza, tytuł gubernatorów...
  • pasza, 1. „jedzenie”;...
  • pasza, wszelkie produkty lub...

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama