CEBULA ZWYCZAJNA

cebula jadalna (Allium cepa)

dwuletnia roślina warzywna z rodzaju czosnek, z rodziny liliowatych; pochodzi z zach. Azji; wys. do 1 m; kwiaty białe lub zielonkawe, zebrane w baldachy; jadalne części - skrócony podziemny pęd (cebula) okryty brązowawymi łuskami i rurkowate, puste liście (zw. szczypiorem) - zawierają duże ilości cukrów, białka i witaminy C; roślina przyprawowa, lecznicza i bakteriobójcza; uprawiana od kilku tys. lat w klimacie ciepłym i umiarkowanym; w pierwszym roku uzyskuje się do 18 t z ha, w drugim do 25 t z ha; do gł. producentów c.z. należą Chiny, Indie, Rosja, Japonia, Turcja, USA, Egipt, Hiszpania, Węgry i Polska; uprawia się także odmiany: c. kartoflankę (A.c. var. aggregatum) - tworzącą 3-10 drobnych, ostrych w smaku, żółtych lub czerwonych cebul; c. perłową (A.c. var. ampeloprasum) - o drobnych białych cebulach; c. wielopiętrową (A.c. var. proliferum) - o małych, fioletowych, ostrych cebulkach.

Reklama

Powiązane hasła:

PRZYPRAWY, CZOSNEK, CEBULA JADALNA, CEBULA, ALLIUM CEPA, DWULETNIE ROŚLINY, POR, CEBULOWE ROŚLINY WARZYWNE

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama