Reklama

CHMIEL

(Humulus)

Reklama

rodzaj dwupiennych pnączy z rodziny konopiowatych; 3 gat., z których najw. znaczenie ma ch. zwyczajny (H. lupulus) - występuje w strefie umiarkowanej Eurazji i Ameryki Płn., w Polsce rośnie dziko w wilgotnych zaroślach i lasach, jako roślina ruderalna w parkach, ogrodach i na cmentarzach; pędy dł. do 8 m (w uprawie nawet do 12 m), liście 3-5 klapowe, szorstkie; kwiaty męskie - zebrane w luźne wierzchotki; kwiaty żeńskie - żółtozielone, zawierające gorzkawą żywicę, lupulinę (3-17%), zebrane w kwiatostany podobne do szyszek (tzw. szyszki chmielowe), których używa się do produkcji piwa oraz w zielarstwie (lupulina ma działanie uspokajające i obniżające popęd seksualny); z lupuliny uzyskuje się także olejek chmielowy wykorzystywany do produkcji kosmetyków, likierów i nalewek; roślina uprawiana od starożytności; z 1 ha upraw zbiera się (w sierpniu-wrześniu) 0,6-2 t szyszek; ob. na wielką skalę hoduje się ch. w Czechach, Słowacji, W. Brytanii, Niemczech, USA; w Polsce najw. plantacje na Lubelszczyźnie.

Powiązane hasła:

HUMULUS, LUPULINA, PIWO, PIWOWARSTWO, BRZECZKA PIWNA, KANIANKA, DWUPIENNE ROŚLINY

Podobne hasła:

  • chmiel, zbiór chmielu, obsadzić...
  • chmiel, ( Humulus lupulus )
  • CHMIEL, jedna z najbardziej rozpowszechnionych...

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama