Reklama

PIWOWARSTWO

sztuka warzenia piwa; na skalę przemysłową proces ten odbywa się w zakładach piwowarskich, zw. browarami; produkcja piwa była znana już w starożytności, ale dopiero w XIX w., dzięki postępowi w rolnictwie (uprawa wysokiej jakości jęczmienia i chmielu), wynalezieniu czystych kultur drożdży browarnych (m.in. prace L. Pasteura i E.Ch. Hansena), a także opracowaniu nowoczesnej technologii (B. Scharl), obejmującej zarówno procesy fermentacyjne, jak też budowę filtrów i tanków browarniczych, p. stało się wyspecjalizowaną gałęzią przem. fermentacyjnego; p. związane jest silnie z rolnictwem, które dostarcza browarom surowców, otrzymując za nie odpady poprodukcyjne (młóto, gęstwę drożdżową, chmieliny, osady brzeczkowe) wykorzystywane jako pasza; najwyższą renomę posiadają browary niem., duńskie, holenderskie, angielskie, czeskie, w których produkuje się najważniejsze typy i odmiany piwa; największym producentem piwa są USA, Niemcy, W. Brytania, Chiny, Japonia, kraje b. ZSRR; łączna produkcja piwa na świecie wyniosła ok. 1,2 mld hl (1993); w Polsce piwo warzono od conajmniej 1478 w Warce, 1525 w Leżajsku, 1628 w Szczyrzycu, 1629 w Tychach, 1856 w Żywcu, 1872 w Elblągu; ob. najw. pol. browary to Żywiec, Tychy i Okocim; w Polsce produkuje się ok. 12 mln hl rocznie; największe pol. browary mają tradycję sięgającą połowy XIX w. (Żywiec, Okocim, Gdańsk, Elbląg); po 1990 dzięki udziałowi kapitału zach. (niem., australijskiego, holenderskiego, austr.) zmodernizowano i rozbudowano istniejące wcześniej browary (Poznań, Elbląg-Gdańsk-Braniewo, Dojlidy, Okocim, Leżajsk, Warkę), które znaczną część produkcji przeznaczają na eksport. 2001 spożycie piwa wyniosło w Polsce 67 litrów na 1 mieszk., co stanowi wzrost w porównaniu z rokiem 1990 o ponad 100 % (Polska pozostaje jednak poniżej średniej europejskiej wynoszącej 80 l piwa rocznie na mieszkańca).

Reklama

Powiązane hasła:

PIANA, KUFA, PIWO

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama