Reklama

KIEŁKOWANIE

pierwsza faza wzrostu powstającego organizmu roślinnego; polega na przejściu ze stanu spoczynku do stanu fizjologicznej aktywności (oddychanie, pobieranie wody i soli mineralnych) nasion roślin wyższych i zarodników roślin niższych, w warunkach dostępu wody, tlenu i w odpowiedniej temperaturze. Zarodek kiełkującego nasienia, zw. kiełkiem, korzysta z jego zapasów pokarmowych (skrobia, tłuszcze, białka), uruchamianych w wyniku działalności enzymów. W procesie k. nasienia zwykle wyrasta korzeń zarodkowy, a następnie pączek pędowy; zdolność k. (żywotność nasion) określana jest w nasiennictwie przez siłę i energię k., oznaczane w warunkach laboratoryjnych w procencie skiełkowanych nasion w odpowiednim czasie; stanowią one podstawę oceny wartości siewnej nasion.

Reklama

Powiązane hasła:

ANABIOZA, EFEMEROFITY, ELITA, STRATYFIKACJA NASION, ZNAMIĘ

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama