(Papaver)
rodzaj roślin z rodziny makowatych, ponad 100 gat., przeważnie jednoroczne, zielne; pochodzą z Azji; zawierają biały, mleczny sok; owocem jest wielonasienna torebka, tzw. puszka (makówka); w Polsce rośnie dziko 5 gat.; pospolitym chwastem jest m. polny o kwiatach purpurowych, użytkowanych leczniczo (napary, syropy); jako roślinę oleistą uprawia się m. lekarski, wys. do 150 cm, o kwiatach różnokolorowych; nasiona służą do otrzymywania oleju jadalnego i technicznego, makuchy (30% białka) służą jako pasze; ze słomy i wymłóconych makówek ekstrahuje się alkaloidy: morfinę, papawerynę, kodeinę i inne; sok mleczny z naciętych, zielonych makówek służy do wyrobu opium; m. wschodni (turecki) jest byliną ozdobną, ze względu na chałupniczą produkcję narkotyków (popularny wśród polskich narkomanów "kompot" ze słomy makowej) uprawa maku znajduje się w Polsce pod urzędową kontrolą i jest ograniczana do odmian trudnych do takiego przerobu.
ALKALOIDY, PAPAVER, KODEINA
- MAK, Jeśli przyśni ci się,...
- MAK, miejscowość w , powiat...
- DIZDAR Mak, (1917-71)