Reklama

OLIWKOWATE

(Oleaceae)

rodzina roślin z klasy dwuliściennych, rząd ligustrowce; ok. 400 gat. drzew, krzewów lub pnączy; występują w strefie gorącej i umiarkowanej; jedno- lub dwupienne, o liściach pojedynczych lub pierzasto złożonych, kwiatach przeważnie obupłciowych; owocem pestkowiec (np. u oliwki), jagoda (np. u ligustru), torebka (u forsycji), skrzydlak (u jesionu); owoce o. dostarczają tłuszczu, żywic, olejków eterycznych, barwników; niektóre gat. o. wykorzystywane są jako rośliny ozdobne, np. lilak, jesion, forsycja, ligustr; inne cenione ze względu na drewno fornirowe - np. jesiony.

Reklama

Powiązane hasła:

OLAECEAE, LIGUSTR, JESION, JAŚMIN, FORSYCJA, OLIWKA EUROPEJSKA

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama