Reklama

OLIWKA EUROPEJSKA

oliwka uprawna, drzewo oliwne (Olea europaea)

Reklama

drzewo z rodziny oliwkowatych, wys. do 12 m, długowieczne (do dziś rosną o.e. sadzone za czasów rzymskich, często o pustych w środku pniach, skręconych spiralnie), uprawiane od ok. 5 tys. lat w krajach śródziemnomorskich; liście zimotrwałe, lancetowate, ciemnozielone z białawym kutnerem od spodu; kwiaty drobne, białe, pachnące, zebrane w grona; owocem pestkowiec podobny do śliwki, latem zielony, w czasie dojrzewania purpurowoczarny; miąższ zawiera 15-40% tłuszczu, cukier, białko, witaminy; z dojrzałych owoców wytłacza się oliwkowy olej, zw. też po rafinacji oliwą nicejską; ok. 10% zbiorów przeznacza się do konsumpcji (po wypreparowaniu z gorzkiego glikozydu i zasoleniu lub zakwaszeniu, podawane są w formie pikantnej przekąski do aperitifów lub koktajli bądź dodatków do różnych dań; jakość oceniana, podobnie jak wino, przez kiperów; drewno cenione w stolarstwie i snycerstwie; odrosty gałęzi wykorzystywane w wikliniarstwie, pestki używane na opał i jako dodatek do pasz, miazga pozostała po tłoczeniu owoców dodawana do nawozów; uprawa o.e. nie wymaga szczególnych warunków glebowych; średni plon z jednego drzewa wynosi 150 kg; światowe zbiory oliwek wyniosły 13,6 mln ton; najw. zbiory uzyskiwano tradycyjnie w krajach śródziemnomorskich: Włoszech, Hiszpanii, Grecji i Tunezji.

Powiązane hasła:

OLIWKOWY OLEJ, OLIWKA UPRAWNA, OLAE EUROPAEA, DRZEWO OLIWNE, LAMEZIA TERME, OLIWKOWY OLEJ, ESTREMADURA

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama