Reklama

OLEJKI ETERYCZNE

lotne substancje zapachowe pochodzenia roślinnego, powstające (w zależności od rośliny) w liściach, kwiatach, łodygach, owocach, nasionach, korze, drewnie, żywicy albo korzeniach; parują w normalnej lub podwyższonej temp., tworząc wokół rośliny otoczkę chroniącą ją przed przegrzaniem, bakteriami, grzybami; są mieszaniną różnych związków chem., terpenowych węglowodorów, alkoholi, fenoli, ketonów, estrów i wielu innych związków org.; łatwo lotne, przezroczyste, bezbarwne lub lekko zabarwione (żółto, zielono) ciecze o przyjemnym, silnym zapachu; otrzymywane przez destylację z parą wodną, ekstrakcję lub przez wytłaczanie; niewielką część o.e. stanowią substancje zapachowe otrzymywane syntetycznie (np. estry); cenne dla człowieka ze względu na piękne zapachy oraz własności lecznicze (tzw. aromatoterapia); ich własności zapachowe i terapeutyczne wykorzystywano we wszystkich staroż. kulturach (Chiny, Japonia, Egipt, Indie, Grecja, Rzym), potem w krajach arabskich (pachnidła, kadzidła, balsamy oraz liczne leki, smarowidła, olejki do masaży i balsamowania zwłok); w Europie od średniowiecza, gł. jako pachnidła i do wyrobu perfum; stosowane w przem. kosmetycznym i perfumeryjnym w celu uzyskania zapachu (m.in. o.e. bergamotowy, lawendowy, irysowy) oraz jako składnik kompozycji zapachowej i utrwalacz zapachu (np. mandarynkowy, różany, cedrowy), w przem. spoż. do aromatyzowania wyrobów cukierniczych, wódek (cynamonowy, goździkowy, kminkowy), w przem. farmaceutycznym do aromatyzowania leków (anyżowy, sosnowy) oraz w lecznictwie (np. masaże, okłady, kąpiele, inhalacje z dodatkiem o.e.); działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, łagodzą bóle, poprawiają trawienie, relaksują i uspokajają.

Reklama

Powiązane hasła:

FENYLOETYLOWY ALKOHOL, KAMFEN, BERGAMOTA, ETERY, OLEJE ROŚLINNE, ARCYDZIĘGLOWY OLEJEK, ZAPACHOWE SUBSTANCJE, BERGAMOTOWY OLEJEK, ANYŻOWY OLEJEK, ESTRY

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama