(Avena)
rodzaj jednorocznych lub wieloletnich roślin z rodziny traw; ok. 35 gat.; występuje gł. w obszarze śródziemnomorskim, środk. Azji i płn. Afryce (ze względu na niskie wymagania cieplne uprawiany także w okolicach podbiegunowych); szereg gat. uprawia się jako zboża; stosunkowo późno wprowadzony do hodowli - ok. 2 tys. lat temu, dawniej traktowano go jako chwast zbożowy; kwiatostan w postaci wiechy z dwu- lub kilkukwiatowymi kłoskami; do najpopularniejszych gat. o. zalicza się: O. ZWYCZAJNY (A. sativa) - pochodzący prawdopodobnie z płd. Azji i Zakaukazia; w Polsce czwarte zboże pod względem pow. upraw; źdźbło gładkie, wys. do 1,5 m; liście szorstkie; kłoski 2-3-kwiatowe, okryte długimi plewami; ziarno charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu (4-6,5%) i białka w stosunku do innych zbóż, użytkowane gł. na paszę lub do wyrobu kasz i płatków owsianych; zbiory o. w sierpniu; średni plon ok. 2,5 t z ha; słoma dodawana do pasz, niekiedy wykorzystywana do wyrobu papieru; także roślina lecznicza (zawiera saponiny); O. BIZANTYJSKI (A. byzantina) - źdźbło pokładające się, później wyprostowane; uprawiany gł. w obszarze śródziemnomorskim; niekiedy występuje jako chwast; O. NAGI (A. nuda) oraz O. SZORSTKI (A. strigosa, zw. też owsikiem) - w Polsce rzadko uprawiany, przeważnie pojawia się jako chwast zbożowy; w zach. Europie uprawiany jako zboże lub jako roślina pastewna; także O. KRÓTKI (A. brevis), O. GŁUCHY (A. fatua); światowa produkcja o. wykazuje tendencję malejącą: 2001 wg danych FAO wyniosła 25 mln ton, a do największych producentów należą: Rosja, Kanada, USA i Australia.
- owies, uprawa owsa, karmić...
- owies, ( Avena )
- OWIES OMSZONY,