rośliny uprawne z rodziny traw plewowców (oprócz gryki należącej do rdestowatych) o dużych mączystych ziarnach, przerabianych na mąki, kasze, używanych w przem. spoż. i spirytusowym, także na paszę; przeciętnie ziarna zawierają ok. 60% skrobi, 10-15% białka i do 5% tłuszczów; najw. znaczenie gosp. mają pszenica, kukurydza i ryż, dalej jęczmień, sorgo, żyto i owies; do największych producentów z. należą: Chiny (ryż, pszenica, kukurydza), USA (kukurydza, pszenica, owies), Rosja (jęczmień, żyto, owies), Indie (ryż), Kanada (owies), Hiszpania (pszenica), Meksyk (kukurydza), Niemcy (jęczmień, żyto), Francja (pszenica, jęczmień), Polska (żyto).
DEKSTRYNY, JĘCZMIEŃ, ŻNIWA, JARE ROŚLINY, OWIES, BER, MAKROBIOTYKA, ETYLENU TLENEK, OLANDIA, ZBOŻOWE USTAWY