pieprzowiec roczny, pieprz turecki, pieprz hiszpański (Capsicum annuum)
roczna (w krajach tropikalnych wieloletnia) roślina warzywna z rodziny psiankowatych; pochodzi z Ameryki; wys. do 1 m; liście lancetowate lub jajowate; kwiaty zwisające, o koronie białawej lub żółtawej; owocem - jagoda, w stanie dojrzałym czerwona, wydłużona, mało soczysta, z grubą skórzastą okrywą; uprawiana pospolicie w wielu krajach strefy tropikalnej i subtropikalnej, również w strefie umiarkowanej (w Polsce gł. w szklarniach); owoce wykorzystywane jako jarzyny lub przyprawa kuchenna o smaku ostrym; zawierają cukry, witaminy C i A oraz alkaloid - kapsaicynę, powodującą ostry smak; używana również w lecznictwie i jako roślina ozdobna.
PRZYPRAWY, ANDALUZYJSKI SOS, TABASCO, PIEPRZOWIEC ROCZNY, PSIANKOWATE, CAPSICUM ANNUUM, PIEPRZ TURECKI, PIEPRZ HISZPAŃSKI
- wydrążyć, (ja) wydrążę śliwki...
- KECSKEMÉT, miasto węgierskie, na...
- ASKORBINOWY KWAS, witamina C