rośliny cudzożywne, pobierające pokarm kosztem innych zaatakowanych przez siebie organizmów; występują gł. wśród bakterii, grzybów (m.in. rdze, glonowce), rzadziej wśród roślin kwiatowych (wyjątek stanowi m.in. kanianka - pasożyt wielu roślin uprawnych, np. lnu, słonecznika, koniczyny); w zależności od stopnia pasożytnictwa rozróżnia się: P.R. CAŁKOWITE, zw. bezzieleniowymi, charakteryzujące się brakiem chlorofilu i całkowitą niezdolnością do fotosyntezy (np. łuskiewnik, kanianka) oraz tzw. PÓŁPASOŻYTY, posiadające zdolność asymilacji, czerpiące z organizmów żywicielskich tylko wodę i sole mineralne (np. jemioła osiedlająca się na gałęziach topoli, gruszy, lip, oraz gniadosz, którego korzenie tworzą specjalne ssawki wnikające do korzeni żywiciela).
- RAK ROŚLIN, choroby roślin wywoływane...
- CHOROBY ROŚLIN, wszelkie długotrwałe...
- SSAWKI, narządy ssące roślin...