(Raphanus)
rodzaj z rodziny krzyżowych, ok. 10 gat.; roślina roczna, dwuletnia lub wieloletnia; rośnie w strefie umiarkowanej i śródziemnomorskiej; RZ. ŚWIRZEPA zw. łopuchą (R. raphanistrum) - wys. do 60 cm; szorstko owłosiona; kwiaty jasnożółte; pospolity chwast; roślina trująca, oleista, pastewna; znana już w starożytności; RZ. ZWYCZAJNA (R. sativus) - o korzeniu bulwiasto zgrubiałym; łodyga wys. 20 cm - 1 m; kwiatostan groniasty; owocem - długa łuszczyna; pochodzi z wybrzeży M. Śródziemnego; obejmuje wiele odmian użytkowych m.in. rzodkiewka, rz. czarna - o dużej, zgrubiałej bulwie, utworzonej z części podliścieniowej, ostrej w smaku; stosowana również w lecznictwie; RZ. OLEISTA - uprawiana gł. w Indiach, Chinach i Japonii; z nasion otrzymuje się olej jadalny (sadze z dymu powstającego przy spalaniu tego oleju wykorzystuje się do produkcji tuszu chińskiego); nie wytwarza bulwy korzeniowej.