rośliny warzywne
uprawne rośliny zielne (jedno-, dwu-, lub wieloletnie), rzadko krzewy, stanowiące w całości lub części pokarm człowieka; spożywane mogą być liście, korzenie, owoce, łodygi, nasiona, kwiatostany; części nadające się do spożycia zostały - poprzez różne zabiegi hodowlane - powiększone w porównaniu z formami dziko rosnącymi; pokarm stanowią w. surowe, gotowane, przetworzone, także jako przyprawy; ze względu na niską wartość kaloryczną w. są uważane za pożywienie dodatkowe (by zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na energię dorosły człowiek musiałby zjadać 8 kg warzyw dziennie); są natomiast gł. źródłem witamin (zwł. A i C), soli mineralnych i błonnika; w. dzieli się na korzeniowe (seler, marchew, pietruszka), cebulowe (cebula, czosnek, por), dyniowate (dynia, ogórek), psiankowate (pomidor, ziemniak), strączkowe (fasola, groch), rzepowe (rzepa, rzodkiew), kapustne (kapusta, kalarepa), kwiatostanowe (kalafior, karczoch), wieloletnie (chrzan), przyprawowe (kminek, koper, majeranek); do w. zalicza się też pieczarkę i jadalne glony morskie; na świecie uprawia się ok. 250 gat. warzyw, w Polsce w warunkach naturalnych ok. 40, inne tylko w szklarniach; tylko 2 gat., szczypiorek i szparag, rosły dziko na terenie Polski, wszystkie pozostałe są sprowadzone: np. ogórek z Chin, marchew i groch z Azji środk., ziemniak, pomidor i papryka z Ameryki Płd., kapusta włoska, seler i por z Włoch (włoszczyzna), cebula i czosnek z Azji Mniejszej.