(Ascomycetes)
klasa grzybów obejmująca połowę gromady grzybów właściwych; ok. 30 tys. gat. od organizmów jednokomórkowych po grzyby z kilkunastocentymetrowymi owocnikami (np. truflowate); wszystkie gat. w. wytwarzają zarodniki workowe tzw. askospory (najczęściej po 8) w zarodniach zw. workami; u części gat. następuje uproszczenie procesów płciowych; część rozmnaża się wegetatywnie; w. występują na najrozmaitszych podłożach, są także gat. wodne; znaczną większość tworzą saprofity, część jest groźnymi pasożytami roślin, rzadziej zwierząt i człowieka; niektóre gat. mają duże znaczenie gosp.: drożdże w przem. spoż., piwowarskim, winnym, spirytusowym, chem.; pędzlaki i kropidlaki w spoż., spirytusowym i chem.; pędzlaki w farmaceutycznym; niektóre gat. nadają się do spożycia: trufle, smardze; do pasożytów należą, osiedlające się w płucach i mogące wywołać gruźlicę, kropidlaki.