Reklama

DORSZ

(Gadus morhua)

ryba morska z rodziny dorszowatych (Gadidae); wiele ras lokalnych (np. d. bałtycki), różniących się m.in. wielkością (dł. 35-175 cm), cechami anatomicznymi, terminami tarła i żerowania; ubarwienie marmurkowo-oliwkowe, brzuch i linia boczna białe, na podbródku wąs; drapieżny, żywi się gł. rybami i skorupiakami dennymi; tarło odbywa na wiosnę i zimą; tarliska ras atlantyckich znajdują się u wybrzeży Norwegii, wokół W. Owczych, Islandii i na M. Północnym; pospolity w płn. części O. Atlantyckiego i O. Spokojnego oraz przyległych morzach; jedna z częściej łowionych ryb świata (2. miejsce po śledziu); wskutek skali połowów zagrożony wyniszczeniem, które w latach 90. XX w. nastąpiło na płn. Atlantyku u wybrzeży Nowej Fundlandii, a ob. obejmuje M. Północne; spożywany w stanie świeżym, mrożonym, suszonym (sztokfisz), solonym (laberdan), wędzonym i w konserwach; z wątroby otrzymuje się tran, wit. A i D oraz pasty rybne; do rodziny dorszowatych zalicza się także masowo poławianego mintaja (dawniej za rybę dorszowatą uważano również morszczuka).

Reklama

Powiązane hasła:

PLAMIAK, POMUCHLA, NETA, RDZAWIEC, TRAN, NOWOFUNDLANDZKA ŁAWICA, GADUS MORHUA, KLIPFISZ, OCHOCKIE MORZE

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica
Reklama
Reklama
Reklama