BIZON

(Bison bison)

Reklama

ssak z rodziny krętorogich; blisko spokrewniony z żubrem; występuje w 2 odmianach: preriowej i (rzadszej) leśnej; zamieszkuje Amerykę Płn.; żyje w stadach do kilku tys. osobników; dł. głowy i tułowia do 3,5 m, ogona do 70 cm, wys. w kłębie do 2,5 m, ciężar do 1350 kg; masywnie zbudowany; dużą głowę i przód ciała porasta ciemnobrązowa, gęsta, schodzącą na nogi grzywa; reszta ciała jaśniejsza, pokryta krótką sierścią; na grzbiecie wyraźnie zaznaczony (zwł. u starszych osobników) garb; w czasie rui samce staczają między sobą walki; po ok. 9-10 miesiącach ciąży samica rodzi z reguły jedno młode, osiągające dojrzałość płciową po 3-4 latach; w końcu XIX w. masowo wybijany dla mięsa i skór (także po to, by pozbawić Indian gł. źródła pokarmu): 1889 pozostało tylko ok. 500 osobników, ob. ok. 80 tys. sztuk (z tendencją zwyżkową), gł. w parkach narodowych i rezerwatach.

Powiązane hasła:

OSAGOWIE, PARZYSTOKOPYTNE, bison bison, SIUKSOWIE

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama