BORSUK

jaźwiec (Meles meles)

Reklama

drapieżny ssak z rodziny łasicowatych; występuje w lasach (często w pobliżu łąk i pól uprawnych) Eurazji, w Polsce nieliczny; mieszka w norach o rozbudowanym systemie korytarzy (do kilkunastu m dł. i 4 m głęb.), z kilkoma wejściami; zimą zapada w lekki sen; dł. głowy i tułowia 60-80 cm, ogona do 18 cm, wys. do 30 cm, waga 7-20 kg; ciało krępe, nogi krótkie z mocnymi pazurami, głowa wydłużona z małymi oczami i uszami; sierść długa, szczeciniasta, białoszara, głowa biała z dwiema dużymi czarnymi pręgami, brzuch czarnobrązowy; aktywny o zmierzchu i nocą; wszystkożerny; zwierzę łowne, włosie używane do wyrobu pędzli; Amerykę Płn. zamieszkuje rudawoszary b. amer. (Taxidea taxus); do gat. pokrewnych zalicza się także ryjonosy, balizaura i teledu.

Powiązane hasła:

LAKE DISTRICT, ZASIĘGI ORGANIZMÓW, JAŹWIEC, ELBLĄSKIE WZNIESIENIA, PIENIŃSKI PARK NARODOWY, MELES MELES, BALIZAUR, MAGURSKI PARK NARODOWY, PANTOFAGI

Podobne hasła:

Encyklopedia Internautica

Reklama

Reklama

Reklama